Sunday, December 13, 2009

Excited about cloth pads and pantyliner..but..

Malam ni aku teringin banget mengisahkan tentang keterujaanku yang terbaru...ia bermula apabila aku sudah mula bosan dan tak berapa berminat lagi mengadap internet mencari maklumat CLOTH Diapers. Aku mula berjinak-jinak dengan ...jeng...jeng cloth pad atau tuala wanita kain, kedengaran entry kali ini agak memualkan dan menjengkelkan kaum bapa yang mungkin membacanya? Apatah lagi rakan-rakan diluar sana yang taboo membicarakan topik ini secara bersiaran begini. Alahai..takde yang kontroversinya cakap pasal pad ni..lebih2 lagi dah jadi mak aiii. Kalau anak dara Melayu mungkin aku tersipu2 tersengih gitu.

My First cloth pantyliner datangnya dari jenama http://www.mum7kids.blogspotcom/ . First impression macam jakun sikit. Macam mana gambarkan yek..alah seperti belek2 sambil berfikir apa fungsi butang dua dia...Oh! supaya mudah dilipat empat. Tuh..singkatan bagi jatuh! ###menjadikan aku tahu...laaa, snap kat Un**** ler.

Semasa bulan puasa, period ku datang balik yang merupakan period aku yang kedua selepas 10 bulan tak datang period sejak makan Noriday. (Den dah berenti makanlah maknanya tu)aku mula tersentuh kembali pasal pad. Padahal mudah saja kalau kunaik motor... vroom, tak sampai 2minit dah boleh beli pad dah kat kedai runcit Ah Sern atau Carefour taman aku tu..tapi aku mula tercetus minat nak pakai pad kain. Sebab apa? Sebab aku geramkan fabric2 flannel yang cantik2. Dan sebab utama mungkin sama dengan sebab kenapa aku memakaikan cd kepada anakku. It's about green and being greener. Kembali kepada asal iaitu nature..tanpa bahan kimia, pakai semula..bukan pakai buang, save your money (Ye ke?). Tapi aku yang paling suka ialah sebab ianya Comel, ianya kain, kuulanginya KAIN yang lembut, mempunyai daya resapan yang tinggi dan dijahit dengan penuh kasih sayang oleh orang yang pakar dalam fabric, handmade, crafter..

Cloth pad pertama yang kubeli ialah jenama FreshBots..Freshness . Cloth pad poket. Macam cd anak aku gak. Ada insert dan cover yang berasingan. kalau nak pakai kenalah insertnya dimasukkan dalam cover, Covernya diperbuat dari 1/2 kain flannel dan 1/2 PUL. Aku simpan dulu sebab memandangkan period dah ujung2 tak delah aku nak pakai. Hari2 belek..sambil berkata dalam hati cantiknya... Sambil menunjuk kepada anak2 buah yang baru masuk akil baligh.(Kupercaya lagi awal kita memperkenalkan cloth pad kepada budak lagi mudah matlamat go green itu tercapai).

Maka pusingan itulah sepatutnya kan tiba. Aku pun saja tanya kepada kak Shada about if ada tak jahit cloth pad. Macam biasa kalau kusms dia, mesti ada punya. Dek kerana excited aku pun order cloth pad dari Kak Shada.. http://www.bigeyesshop.blogspot.com/. Dengan harapan aku akan memulakan kehidupan baru with happy period of course.

Kalau kita search under cloth pad kat google.com lagiiii lah berlambak...org jual dengan fuh fabric yang berjenis2 lagilah geram...lagilah kat http://www.etsy.com/.
Sesungguhnya...percayalah aku semakin tak sabar2 menjadi pengguna cloth pad. Menunggu datang period lagak bagai tunggu gaji masuk ATM. Segala koleksi cloth pad telah bersiap sedia tapi..tapi uhuks..uhuks.... rupa-rupanya aku tak berkesempatan untuk pakai pun...sebab NIH.

3 comments:

  1. Salam, kak ana, Fidah ni.TANHNIAH!!!Kami tumpang HAPPY.Tentu mak pun happy coz nxt yr makin bertambah cucu2 mak. Expected due nyer bila?Take care tau.

    ReplyDelete
  2. Tahniah....seronoknya....take care ya.

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan

    semoga perkenalan ini dapat mengeratkan silaturahim sesama kita dan dapat menambah pengatahuan kita bersama.


    saya follow awak yer.

    regards

    http://anakkuhumairah.blogspot.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...