Wednesday, June 2, 2010

HaJi dan Penyusuan IbU

Gambar di bawah adalah gambar terawal Ariff semasa hari ke3 di wad..dirakam dengan menggunakan handphone aku.. Minggu ini adalah minggu ke 36 kehamilanku..atau dengan kata lain masuk 9 bulan dah..tinggal kira-kira 4 minggu lagi due bersalin. Masa 'Ariff dulu due aku dah nak cukup dah, tapi terpaksa diinduce kurang 4 hari dari due sebab air tuban tidak mencukupi dan berakhir dengan pembedahan emergency..hu hu..

Kali ni aku berangan nak beranak normal (macamlah beranak normal tak sakit adooi!)... Aku belum buat apa-apa persiapan untukku sendiri la..kerana aku juga berangan nak bersalin di rumah. Tapi untuk baby...sudahku persiapkan...kerana secara praktikal dan logika nya aku akan beranak di hospital kan?

1. barut 3
2. pakaian persalinan 3
3. set mandian baby Johnson (kecik)
4. Pampers pakai buang Drypers New Born 28 pcs
5. Tisu basah jenama Pigeon
6. Bedung Bumble Bee 2 helai
7. Mitten and Botties 2
8. Tuala mandi (tak pack lagi)
9. Selimut dari kain fleece (tak pack lagi)

Untuk diriku pula, aku bercadang nak bawa sepersalinan baju dan tuala wanita jer kerana kat wad nanti kena pakai baju hospital. Lain-lain Babang boleh bawakan. Aku juga tidak menyediakan barang2 untuk pengepaman susu ker apa ker (kat spital la)...sebab aku bercadang nak exclusive direct breasfeed for 60 days sebelum bersedia bekerja semula untuk memberi susu perahan kepada baby nanti..ala semua yang common sense..
Untuk kajian kes aku sendiri..pada bulan November Insyallah...Doakanlah segala yang dirancang dapat dilaksanakan dengan jayanya..Tunggu...

Gambar Ehsan dari Google.
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...