Wednesday, February 13, 2013

FROM mY jOURnAl TO mY bLOg- ABOUT 3year ago

3 Januari 2010 Ahad
Bangun pagi 6.45 pagi, mandi ala kadar dan terus sembahyang subuh.
Badan terasa lemah, seolah-olah darah tidak jalan/mengalir keseluruh badan. Mungkin pagi tadi tekanan daarah rendah. Arif bangun awal pagi, ajak Arif jalan-jalan keliling taman dengan harapan jantung aku akan lebih pantas berdegup tetapi apa yang aku rasa ialah kelesuan jua. Babang masak mi. Aku makan mi, roti dan segelas susu. Ntah mengapa menu pagi ini masih tidak menaikkan nafsu makan dan mencergaskan aku.
Aku tidur pukul 10 pagi, Arif pun tidur juga, terjaga kira-kira pukul 12 sebab dengar suara Usop Wak Seman dan babang berbual-bual kuat pulak tu. Aku maintain tidur. Walaupun tidur tetapi aku masih juga terasa serba tidak kena. Tekak terasa mual. Segala-gala bagai tidak kena. Fisiologi badanku. Mungkin adakah kerana aku mengandung. Mungkin kerana perubahan-perubahann dalam badanku ini sajalah tanda bahawa anak dalam kandunganku sedang hidup dan mmembesar.

kini aku baru terasa dan mula memahami mengapa wanita itu ingin mengandung lagi walaupun ada anak ramai.Walaupun saat mengandung dan melahir bagai nyawa di hujung tanduk tetapi setiap kali mengetahui bahawa anda disahkan mengandung, kegembiraan tetap sama.

begitu juga aku, aku beranak operate walauupun dalam keluarga tiada yang susah beranak. Tetapi aku ditakdirkan dioperate atau dicaeser. Kesakitan nak melahirkan bagai azab apatah dimalukan, terasa malu sendiri pun ada. Direwang, dimarah tetapi duduk di hospital ada bestnya dengan jiran yang kelakar, misi-misi yang penyayang dan makan minum yang sedap.
Aku mengandung anak kedua, sudah masuk trimester ke 2.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...