Monday, November 16, 2009

Saya 'attend' program ni


Selama dua minggu, hormon adreline aku bekerja keras dan menjadi pemangkin kepada daya usaha ku yang selalu lari caM siput ni. Yalah...selama dua minggu aku pulun nanda kertas sekolah. Kertas BM tu tanpa henti...tercungap-cungap cari pen merah hilang, berkejar-kejaran ngan Arif yang minta perhatian. Sehingga aku mcm 'surrender'. Dalam pada itu, sempat aku 'attend' program di atas.
Sebenarnya aku dalam dilema untuk menghadiri program di atas. Sebab Can i make it? Skip one day to right paper. But, yes! i make it. Dah janji ngan penganjur. Mengapa mesti dalam dua minggu ini.
Moga-moga ilmu yang diperolehi diberkati Allah.
Ustaz itu berkata....Penyusuan ibu: kembali kepada fitrah. Ada beberapa point yang menarik:
1. Menyusu sebagai tanda keimanan kepada Allah. (Syukran kerana mengingatkan insan yang alpa ini) Tiada yang lebih indah dari mendapat cinta Ilahi. Kasih Allah sedangkan hamba-Nya sering sahaja lupa. Bagaimana hamba boleh cuai dari mengingati-Mu. Demi-Mu tujuan hidupku.
2. Sambil tersenyum sinis. Apa yang dok dibincangkan atau "talk" program ini adalah untuk membina generasi. Ulang semula MEMBINA GENERASI. Kerana sekarang ini pun sudah mula berputik generasi kelembu-lembuan. (Ini bukan aku yang kata ye). Generasi yang ada sekarang ini mula berperangai ke####. Eh, pacal yang hina ini tak sanggup mengungkapkannya. Mungkin aku kurang bersetuju kot. Sebab... bukan sebab susu lembu atau susu tepung punca utamanya. Kan pernah dengar tak "Anak ibarat kain putih, ibu bapalah yang mencorakkannya". Eh..mak tak sanggup nak beri pendapat. Alah..kalau tak sebab punca utama tapi sedikit2 ada kot.
3. Manalah tau nak jadi bisan. So, bisan ni nanti mestilah bisan yang menyusukan anak sebab generasi yang kita nak lahirkan ialah generasi yang anak-anaknya dibesarkan dengan susu badan. Yang sihat....dan 1001 kebaikan yang terkandung dalam susu ibu. Tak susah memberi xclusif 6 bulan pertama tu. Percayalah. (Tak susah cuma kadangkala agak menjengkelkan bagi aku ni yang bekerja dan diberi kerja yang oleh org yang menganggap seolah-olah aku ni macam anak dara dulu2 huh! Pukul rata jer. Tak nak2 nanti kata menolak kerja lak)
4. Ceramah Dr. Faridah penganjur hebat. Yalah Dr. yang bagi ceramah. Aku percaya. Dia kata, tak salah ibu tu bagi anak dia susu tepung, tapi salah kalau kita tak memberi maklumat yang betul tentang penyusuan ibu. Seseorang ibu itu sepatutnya diberi sepenuh informasi tentang penyusuan ibu dan cara-cara pengendalian susu ibu bila tiada disisi bayi atau tidak. Apa yang berlaku di tv sekarang ni. Asyik iklan2 susu ibu, bertubi-tubi, termasuk pengeluar yang berlumba-lumba menghantar susu ke kawasn yang ditimpa bencana. Tapi pada masa yang sama informasi tentang kebaikan susu ibu hanya terhad kat hospital dan nurse. Pengetahuan tentang susu ibu sepatutnya bersifat seimbang dengan iklan-iklan...haaa haaa... barulah selepas tu ibu-ibu boleh buat keputusan sama ada mahu memberi apa-apa jenis susu pun kat anak diaorang. (Hai...akak ipar aku yang dok kg pun boleh dapat informasi tentang susu ibu nikan lah pulak orang berpendidikan) Yang penting jangan jemu-jemu bercakap tentang kebaikan susu ibu walau dimana anda berada. Aku sebenarnya obses pasal susu ibu ini as new comer dan ditambah dengan pemegang ijazah sains maklumat...tapi depan org-orang tengok orang gaklah, takkan pakai belasah jer. Nanti kena smash balik...terutamanya bapak aku. Peduli apa dia susu ibu susu tin bagai...hu hu.
5. Ceramah Kaunselor Pn. Kamariah. Bagai manik-manik mutiara setiap perkataan yang dilontarkan olehnya. Memang betul, ibu-ibu mencipta alasan supaya tidak menyusu baby. Tapi akupun tak boleh nak komen sangat sebab aku pun dah terlalu dewasa masa dapat anak sulung. Yang sama umur ngan aku dah beranak 3, 4 dan 6 orang pun ada. kata aku mengajar dia. Biarlah aku jer yang belajar. Aku sukalah gi program-program macam ni. Makin banyak pergi program2 macam ni makin bertambah ilmu pengetahuan aku since aku dah decide takkan ambil Ph.D.
Dan yang manisnya...sweet memory ialah aku ialah orang pertama yang dapat cabutan bertuah. Emmm...pertama ke? Dapat 3 bekas coklat yang fuhhh...sedap betul.
Penghargaan buat suamiku..babang yang sudi menghantar aku gi program ni. Balik dari Sremban singgah kat jalan Rembau-Melaka, beli ayam kg salai. Balik umah masak ungkep. Lagi-lagi bertambah sedap lah memory ku pada hari itu. Dan keesokkan hari dan sehinggalah entry ini ditulis hormon adreline aku masih sedang bekerja keras untuk menghabiskan apa-apa kerja yang mesti disiapkan sebelum jumaat ini.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...