Ini rupa bentuk dalaman mesin ni. Agak2 600ml air putih leh masuk..sebaik2nya air bertapislah atau beli sahaja air bertapis yang jual kat kedai tu demi menjaga kualiti rasa dan aroma kopinya nanti. Sebaik sahaja air dimasukkan bahagian bawahnya akan meruap dan naik ke atas dan keluar melalui saluran ni kebahagian serbuk kopi.
Gambar mesin kopi tanpa part paling penting iaitu penuras serbuk kopi..ini saya dah "disassamble" jap untuk buat *demo* nih
Tu dia part yang sudah di "assemble" balik..nampak tak benda penuras hitam kat dalam tu..kita kena letak serbuk kopi dalam about 2 scop untuk kopi yang "keras" rasa dan beraroma harum...it takes 3 minutes to finish the process
Jenama kopi Muar, Kopi 434 dan serbuk kopi Cawan Mas...Actually Jenama CAwan Mas lebih sedap kot..tapi rasa "ngeseng" kopi 434 menjadikan rasa ini dingati hampir kebanyakan orang Muar...tak caya? tanyalah orang Muar yang dok KL nuuuu...
Gambar exclusive Coffee Maker Jenama Philips dari rumah saya. NAmpak tak wap2 panas yang naik disekeliling pitcher kaca nu...maybe betullah saya perlukan air mineral atau air bertapis instead air paip yang berklorin kerana ia menganggu rasa dan aromanya..
Ini ialah cawan kopi saya yang keempat..campur ngan susu pekat manis dan susu full cream yang kat kotak tu. Actually saya biasa pakai mug...but for today's post..saya nak try pakai cawan jer lah. Oh ye..anda jangan harap kopi Muar ni akan mencerah dan mencergaskan mata anda untuk menemani anda buat kerja di malam hari..kerana saya sudah 4 cawan but still ngantuk gak...may be tidor jer la..nanti2 la saya tanda kertas pelajar paper setengah tahun tu...
I would simply say to you all “awesome information” coffee machines
ReplyDelete