Saturday, June 2, 2012

New CoFFee MaKer --Gila Kopi

 Inilah rupa mesin pembuat kopiku. Sebuah mesin pembuat kopi memang menjadi wishlistku..asal apa2 je, mungkin saya sudah menjadi shoppingholic oohhhh..tidak!!! Saya tidak boleh pegang duit cash..asal ada cash pasti saya akan terbeli belah ...without "budjeting".......Saya nak pergi tempah baju di Bukit Gambir di Kedai Zawiyah, selepas parking kereta  seterusnya kami pun jalan2 menuju  ke Restoren Marry Brown untuk nggaapp..makan. Di pertengahan jalan sambil "browse" kedai2 kat situ saya singgah ke sebuah kedai elektronik, without survey ke apa ke..terus sahaja saya nak beli coffee maker ini. Harganya RM130  (harga pasaran rupa-rupanya lebih murah..informasi ini setelah saya survey kat internet selepas balik dari Bukit Gambir tu)...Jenama Philips Jenama UK tetapi made in China  (klise kan?)
 Ini rupa bentuk dalaman mesin ni. Agak2 600ml air putih leh masuk..sebaik2nya air bertapislah atau beli sahaja air bertapis yang jual kat kedai tu demi menjaga kualiti rasa dan aroma kopinya nanti. Sebaik sahaja air dimasukkan bahagian bawahnya akan meruap dan naik ke atas dan keluar melalui saluran ni kebahagian serbuk kopi.

 Gambar mesin kopi tanpa part paling penting iaitu penuras serbuk kopi..ini saya dah "disassamble" jap untuk buat *demo* nih
 Tu dia part yang sudah di "assemble" balik..nampak tak benda penuras hitam kat dalam tu..kita kena letak serbuk kopi dalam about 2 scop untuk kopi yang "keras" rasa dan beraroma harum...it takes 3 minutes to finish the process
 Jenama kopi Muar, Kopi 434  dan serbuk kopi Cawan Mas...Actually Jenama CAwan Mas lebih sedap kot..tapi rasa "ngeseng" kopi 434 menjadikan rasa ini dingati hampir kebanyakan orang Muar...tak caya? tanyalah orang Muar yang dok KL nuuuu...
 Gambar exclusive Coffee Maker Jenama Philips dari rumah saya. NAmpak tak wap2 panas yang naik disekeliling pitcher kaca nu...maybe betullah saya perlukan air mineral atau air bertapis instead air paip yang berklorin kerana ia menganggu rasa dan aromanya..
Ini ialah cawan kopi saya yang keempat..campur ngan susu pekat manis dan susu full cream yang kat kotak tu. Actually saya biasa pakai mug...but for today's post..saya nak try pakai cawan jer lah.  Oh ye..anda jangan harap kopi Muar ni akan mencerah dan mencergaskan mata anda untuk menemani anda buat kerja di malam hari..kerana saya sudah 4 cawan but still ngantuk gak...may be  tidor jer la..nanti2 la saya tanda kertas pelajar paper setengah tahun tu...

1 comment:

  1. I would simply say to you all “awesome information” coffee machines

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...