Wednesday, December 22, 2010

Respon Isu Semasa--Syiah Iran

Pernah ke saya bagitahu di mana-mana yang saya graduan Jabatan Sejarah Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya. Zaman saya masa belajar "U" zaman kegemilangan NADI (ex UM mesti tahu 1997/99), jadi belajar Sejarah di UM banyak political issues tak macam bebudak sekarang belajar Sejarah kat sekolah--(kena ada kartun2 baru nak baca --ceh!)Saya selalu suka belajar Sejarah Islam dan bahagian-bahagian subjek dalam Sejarah Islam terutama di bawah syarahan Prof. Dr Mohd. Redzuan Othman. Kita belajar mengenai Syiah secara harmoni dan sebagai pelajar kita berniat belajar secara baik sahaja, dan Syiah okay...mean kat Iran.
Pengalaman saya semasa sembahyang di Masjid Nabawi sementara tunggu Isyak, ada la seorang makcik Iran ni ajak saya bersembang..mula-mula dia tegur biasa2 jer tapi saya start cakap English broken tetiba dia jadi seronok pula (agaknya dia berkata dalam hati...Fuh, ada juga orang geti cakap omputih yek kat Masjid besar ni)dan majlis suai kenal pun bermula---makcik ni bekas pensyarah pencen kolej di Teheran, English dia mmakkk ai slang American tu, saya ni pula bila orang dah start cakap omputih secara berbudi bahasa tetiba jadi pandai juga berbahasa juga. Pastu bla-bla dia tunjuk gambar cucu dia di Handphone (yang terlepas masuk semasa pemeriksaan di pintu masuk ahaks) Bila dia kata dia sekarang mengajar sambilan di teaching college saya pun terbuka cerita yang saya ni emmmm cikgu sekolah biasa jer. Cikgu apa? Saya kata la saya ajar sejarah, graduated from department Sejarah UM la masa first degree..2nd degree saya tak cite, and diploma perguruan teaching moral. Bila dia tahu saya graduan Sejarah dan bermasalah ngajar Sejarah di sekolah dia pun bagi "talk" pasal teaching history in school. Dia suruh saya bagi masalah iaitu bagi soalan-soalan as home work kepada student (dalam hati saya berkata --berkesan tak cara ini kalau ngajar budak kelas hujung?)Siap bagi contoh soalan-soalan seperti Dear student, do you know about Karbala? Why so many discussion about this war? What's mean 10 of Muharam in Islam History?---tu soalan perbandingan la yang budak di sinonimkan dengan contohnya,,pelajar sekelian awak kenal tak Dato'Onn Jaafar? Sebab dia tu orang Iran jadi contohnya bagi dia mestilah tentang sesuatu yang diorang fahami ye tak. NASIB BAIK saya ni tahu serba banyak juga tentang Islam di Iran--jadi bila dia mention Karbala tu saya dah biasa la. Masa kat UM dulu saya belajar betul2 BETUL2 ye tentang Sejarah Islam di Iran--Credit tu Dr. Redzuan Othman.
Saya jadi seronok bual-bual ngan Mak cik ni. Dia tak propaganda pun--dan saya kagum dengan kefasihan dia bercakap tentang fahaman dia, dia yang bagitahu amalan tasbih Subhanallah 33x Alhamdullillah 33x dan Allhuakbar33x tu dari amalan Siti Fatimah Az-Zahrah dan 4 orang wanita yang paling tinggi darjat di sisi Islam tu siapa misalnya. dia tanya saya jawab..ect. Banyak la yang kami bualkan sampai azan Isyak berkumandang barulah terdiam, macam nak sambung cerita--antara cerita-cerita dia ialah kecintaannya terhadap Saidina Ali dan Fatimah Az-Zahrah serta anak dan cucu Nabi Muhammad SAW terutamanya Saidina Hussain.(Baru aku tahu yang Saidina Hassan kebumi di Madinah tapi Hussain di Iran?)Akhir kalam aku ternampak dia keluarkan buku doa, doa Kumayl Saidina Ali aku kata la..eh, ni doa saidina Ali ni, saya pernah ada masa zaman sekolah dulu tapi sekrang dah takde(biasalah) dia punya bahasa Inggeris. Kali2 dia hadiahkan pulak. Ya, doa Ali ada keindahannya (tapi ni dalam bahasa Inggeris--tapi masih Indah)Kami bertemu dan berpisah kerana Allah di dalam Masjid Nabawi.

Respon Iran Syiah---tapi bila kat Malaysia ada Syiah dan bagaiman media masa terutama tv3 dan surat khabar siarkan berita penangkapan dan kaitannya dengan ajaran yang menyimpang--saya terkedu,tak terkata dan clueless.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...