Tuesday, June 16, 2009

Jenama Terbaik!

Ada yang kata aku membazir. Beli banyak pam. Mula-mula aku pakai manual. Hanya jauhari sahaja yang mengenal manikam. Tanyalah pada yang pakar...atau rasailah sendiri. Empunya badan tak anggap ia membazir kerana ia adalah pembelian yang bijak? Harga pam manual Medela Harmony RM224, mula pakai selepas cuti bersalin berakhir. Mengepam balik sekolah dengan keadaan.. Ya Ampun.. Sakit yang sukar ku gambarkan dengan kata-kata..selama 20 minit. Aku melakukan selama kira-kira 4 bulan setiap hari. 100 hari x 3 kali pam. Setiap kali pam mengambil masa 20 minit. 300 x 20 minit= 6000 minit. Wajarlah aku beli pam baru. Kemudian, kuberalih kepada pam elektrik medela swing. RM691...kalau ku tau kepala pum tu sama ngan Medela Harmony, aku cari motornya je... Sweetnya and cute betul Medela Swing. Pengeluaran susuku pun dah tak sedrastik semasa 5 bulan pertama menyusukan Ariff, sebab demand Ariff dah berkurang, dah kusuapkan Nestum Beras. Mahal ek? Mahal memang mahal, tetapi aku terpaksa? beli. Sebab aku mampu beli dan bayar..Rilekslah. Mak aku pun tak komen apa-apa. "Mak, Muuah..I love U" Mak marah aku habis duit buat jalan. Tapi bila aku beli mesin ni, dia senyum je". Semasa blog ini ditulis, aku seakan-akan tak percaya aku telah menghabiskan duit untuk beli Swing ni. (teringat derma anak yatim lah, BERSAMAMU TV3, )

Sebelum... Set Swing yang lengkap. Handle pam boleh dipakai menjadikannya..tadaa..Medela Harmony. Aku pernah try jual Medela Harmony ni..tapi tak ada orang tanya. Marketing k.o. Aku tak juallah..Tak akan jual even for money. Napelah aku boleh terfikir untuk jual for money.

Selepas....20z je.
Bulan 12, aku main kutu beli Spectra 3 for double pam ngan Haza. Siapa-siapa dalam pantang yang bercadang nak buat stok susu, aku boleh pinjamkan mesin Spectra 3 ni. Tapi aku malu nak wara-warakan sebab aku tak pandai promote. (Aku pernah promote susu ibu kat member lelaki untuk isterinya, alah2 dia hantar gambar lucah orang lelaki hisap t***k )Niatku supaya ibu atau isterinya menyusui bayi dia. Sejak tu aku malass..nak cakap.


Stok beku. Untuk hari-hari yang aku ganti puasa. Insyallah...Salam...selepas pantang dan untuk meninggalkan susu kepada bayi, saya gunakan Medela Harmony. Dengan zero pengetahuan berkenaan pam susu, saya bersyukur kerana Allah menunjukkan jalan kepada pam ini. (Masa terbeli, kecut perut sebab mahal. Pandai betul sales girl tu menghasutku). Tetapi, tanpa sokongan keluarga nampaknya pam Medela Harmony berjaya menjadikan penyusuan ibu selepas bekerjaku berjaya. Saya berjaya mengepam 3 botol 5 oz sehari untuk bekalan baby hari seterusnya. Dengan satu pam manual Medela Harmony sahaja membuka dunia saya kepada bidang penyusuan exclusive 6 bln pertama.
Dah 6 bln tu..saya gatal2 tangan dan dan pandai-pandai beli online Medela Swing dan Spectra3. Sekarang baby dah 10 bulan. Saya pakai dua-dua. Tengok keadaan diri sendiri. Kalau balik kerja, buah dada dah sarat dan penuh betul saya pakai spectra3 buat double pam. Kerna pada ketika ini diri sendiri amat memerlukan sesuatu untuk mengosongkan kedua-dua belah buah dada. Manakala, kalau balik kerja kurasa buah dada tak sarat...pada tika ini diri sendiri memerlukan sesuatu untuk merangsang pengeluaran let down. Sesuatu itu ialah Medela Swing lah. Medela Swing ni ada 2phase ekspression yang menggalakkan pengeluaran. Bunyi Vibrate yang terhasil tulah kot yg merangsang.
Daripada zero berkenaan pam saya dah jadi pandai pulak melalui pengalaman. Dengan pam-pam saya menyokong diri sendiri untuk memberi anak susu ibu selepas bekerja. Kalau tak ada teknologi ni, agaknya anakku tu pun dah minum susu formula. Dan saya juga enjoy gak sebab dapat gunakan duit hasil penat (emosi dan mental)bekerja tu untuk benda berjenama lagi mahal tu. He he he... Orang lain pakai kasut n beg tangan berjenama pergi kerja. Aku pakai pam berjenama tapi pakai beg free MSSD wat gi sekolah. (Saya bekerja meninggalkan bayi dari pukul 12 tghari- 7.30 mlm)

2 comments:

  1. nk pinjam nk test mana serasi boleh x?1st baby ni memang tak ada pengalaman..nk pinjam medela swing..

    ReplyDelete
  2. kalau saya nk beli medela harmony (yang manual) tu agak2 brape harga sis nk bagi...leh contact saya at 0179121317.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...